impedancja kolumn, można podłączyć różne pod jeden ampli?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

Wydaje mi sie ze to jest zwykly przypadek poniewaz od momentu naladowania akulatora czyli w nocy z poniedzialku na wtorek odpala co prawda z niewielkimi problemami ale zaskakuje a co do kontrolki od akumulatora to swieci sie tylko jak przekrece kluczyk w stacyjce (nie odpalam silnika)
  • sew1981
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10986
    • Fiat

Mam takie pytanko, mam w domu ampli yamahy podłączony narazie pod cztery kolumny (2x 6 ohm tonsil - front plus 2x 6 ohm sony - rear). Na strychu walają mi się stare kolumny tonsila, jedna z nich jest podłużna i wąska i myślę, że by się nadawała do kina na centrala, jako uzupełnienie tych co mam - jest trzy albo dwu drożna - ma dwa basy i gwizdek. Jedyny minus to ,że ma impedancje 8 ohm a nie 6 ohm jak reszta. Czy mogę to wszystko razem podłączyć pod jeden wzmak? można mieszać impedancje tak? Różnica niby nie wielka, ale chciałbym żeby to pożyło spokojnie wszystko, rozumiem , że będzie ona ciut cichsza niż pozostałe, ale czy to szkodliwe dla sprzętu podłączenie byłoby?

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeżeli impedancja głośnika (lub w Twoim przypadku całej kolumny) jest wyższa, niż wskazana przez producenta wzmacniacza - możesz ją śmiało podłączać. Gdyby była niższa - np. 4 ohm - też nie byłoby tragedii. Jedynie przy odsłuchu, przy ustawionej mocy wyjściowej wzmacniacza > od 75% mocy maksymalnej w górę mogłoby dojść do uszkodzenia głośników (a w ekstremalnej sytuacji - również końcówki mocy wzmacniacza). Także spoko - podłączaj tego Tonsila - tylko najpierw sprawdź stan samych głośników, bo - jak przypuszczam - głośniki tej Tonsil-owskiej kolumny mają papierowe membrany, których stan po -nastu latach często jest nienajciekawszy, a to wpływa na ogólną jakość dźwięku kolumn :-)
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• hsurim
        Elegance
        • 2006
        • 788
        • Kia
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Centralna kolumna spełnia zadanie subwoofera - czyli przetwarza najniższe tony.
        Wzmacniaczowi nic się nie powinno stać,ale jak przeżyje to ta kolumna,trudno powiedzieć.
        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Eidos71
          RS
          • 2011
          • 2050
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez hsurim
          Hsurim - mylisz pojęcia. Głośnik centralny - to głośnik centralny, a subwoofer - to subwoofer. Subwoofer - to dodatkowy głośnik w systemie stereo lub wielokanałowym, mający za zadanie odtwarzać/wzmacniać odtwarzanie dźwięków o niskiej częstotliwości - czyli tzw. basów. A głośnik centralny jest głównym głośnikiem systemu wielokanałowego, odtwarzającym w miarę pełne pasmo dźwięków i współpracuje on z głośnikami kanałów lewego i prawego w tworzeniu przedniego pola dźwiękowego w systemie wielokanałowym.
          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
          MOJA FURKA

Komentarz

• sew1981
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10986
            • Fiat

Eidos71,
            Spróbuje podłączyć, zobaczymy jak zagra w całości, bo fronty mam porządne (włókno szklane, model "siesta"),może być faktycznie lipny dźwięk z nimi, jeśli chodzi o barwę, choć pamiętam , że kiedyś dynamikę miała niezłą ta kolumna, tonsile stare są niezłe, choć wiadomo lata robią swoje. Najwyżej odłącze, to ma być głośnik wspomagający, tylko do filmów, wiadomo jak to 5.1 (w tym wypadku 5.0). Zdam relacje po podłączeniu.
            Oczywiście , że wiem że to co innego niż sub :wink:
            Dzięki za radę

Komentarz

• hsurim
              Elegance
              • 2006
              • 788
              • Kia
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Eidos71
              Zamieszczone przez hsurim
              Hsurim - mylisz pojęcia. (...)
              Amplitunery Yamahy posiadają wyjście na 4 kolumny i ... subwoofer.

Komentarz

• sew1981
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2009
                • 10986
                • Fiat

hsurim, skąd masz takie dane? To nieprawda. Ampitunery kina domowego (każdy) mają wyjście na system 5.1 lub nawet 7.1 (wyższe modele)
                5.1 to: dwa fronty, dwie satelity, central, subwoofer. Więc wychodzi 5 kolumn + subwoofer. 5 wyjść jest typowych czerwono-czarnych w moim ampliku.
                Oczywiście dodatkowe wyjście na subwoofer - to wyjście na subwoofer aktywny, czyli z własnym wzmacniaczem i nie jest to standardowe wyjście sygnału typu "czerwono"-"czarne", tylko pojedyncza wtyczka.

tu widać jak byk 5 wyjść:
                Załączone pliki

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

sew1981, możesz spokojnie podłączyć, co najwyżej kanał centralny bedzie grał ciszej, ale to powinno dac sie skorygować w ustawieniach
                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• hsurim
                    Elegance
                    • 2006
                    • 788
                    • Kia
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez sew1981
                    hsurim, skąd masz takie dane? (...)
                    Posiadam amplituner Yamahy (ale nie kina domowego) i stąd mam 'takie dane'.
                    Nie zwróciłem na ten szczegół uwagi ... :wink:

Komentarz

• sew1981
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2009
                      • 10986
                      • Fiat

hsurim, a i wszystko jasne
                      podłączyłem...słuchajcie kolumna jest zbudowana z dwóch niskotonówek i dwóch gwizdków. Rok budowy 1972...hehe i trzyma się świetnie, nic nie przegnite, nic nie porwane. Oczywiście materiał papierowy.
                      Pewnie w tamtych czasach to był hi-end hehe
                      Generalnie głośnik centralny jest do mowy w filmach, i słychać , że amplituner tnie na ten kanał pewne częstotliwości, uwypuklając górne wartości. Do filmów może być - nieźle daje radę ta stara kolumna, ale wtedy obowiązkowo muszę dokupić subwoofer aktywny, bo mam za dużo góry na przodzie jak włączam 5.0 i słychać różnice w niższych częstotliwościach między tą starą kolumną a nowymi frontami. Do muzyki ładnie mi brzmi na 2.0 lub 4.0 na samych siestach i soniawkach.
                      Myślę o aktiv 250 tonsila subie...ale kurcze narazie mam inne wydatki , to muszę poczekać.
                      Dzięki za rady.
                      edit : mała poprawka ta stara kolumna to unitra fonica a-17 ale zbudowana jest na głośnikach tonsila, wygląda tak:
                      Załączone pliki

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W latach 70-tych i 80-tych polskie głośniki był jednymi z najlepszych na świecie. Ci, którzy pamiętają lata 80-te i Pewex-y, Baltony pamiętają, że ten audio-rynek walutowo-bonowy praktycznie zdominowany był przez Technics-a (pomijam wynalazki typu GoldStar [obecne LG], Panasonix itp.). I właśnie w latach 80-tych po polskie głośniki sięgali zachodni producenci sprzętu audio. Poza tym polskie Altusy były jednymi z najdroższych kolumn na rynku - jakościowo również plasowały się w ścisłej czołówce :-)
                        MOJA FURKA

Komentarz

• sew1981
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2009
                          • 10986
                          • Fiat

Eidos71, jestem szokowany stanem tej kolumny....wszystko w idealnym stanie po 39 latach.....
                          Barwa bardzo czysta, wiadomo, że papierowe membrany to nie super dźwięk, ale masz racje tonsil robił i robi jeszcze bardzo dobry sprzęt.
                          na frontach mam nowe siesty, w tej cenie nie udało mi się znaleźć zachodnich kolumn brzmiących tak ja te...zobaczymy jak trwałość, ale jak w tych starych będzie, to super. Szkoda, że taki producent kuleje i upada :cry:
                          siesta wygląda tak:

[ Dodano: Pon 24 Paź, 11 12:08 ]
                          a dla zainteresowanych opis, polecam serdecznie ten sprzęt:
                          "Zestawy nowej serii Siesta zostały zaprojektowane tak by uzyskać bardzo neutralne i spójne brzmienie zachowując przystępną cenę. Zbudowane są w konfiguracji d`Appolito tzn. głośnik wysokotonowy znajduje się pomiędzy dwoma niskotonowymi, połączonymi równolegle. Dzięki bardzo starannie zaprojektowanej zwrotnicy uzyskano idealną zgodność fazy w pasmie współdziałania przetworników (1500 – 4000 Hz), co zaowocowało bardzo spójnym i neutralnym dźwiękiem z prawidłowo oddanymi informacjami przestrzennymi. Dodatkową zaletą tej konfiguracji jest powstanie symetrycznego źródła dźwięku, dzięki czemu zmiana położenia słuchacza w płaszczyźnie pionowej nie powoduje znaczących zmian barwy dźwięku. Zestawy wykorzystują nawą wersję głośnika wysokotonowego, w którym zastosowano membranę tekstylną, bardzo lekką aluminiową cewkę i obwód magnetyczny o powiększonej indukcji w szczelinie. Głośnik niskotonowy jest nową wersją z wentylowanym systemem magnetycznym. Twarda membrana z włókna szklanego umożliwiła uzyskanie precyzyjnego i szybkiego dźwięku, wymaga jednak bardzo dobrze zaprojektowanej zwrotnicy. Głośniki niskotonowe pracują w oddzielnych komorach dostrojonych do częstotliwości 90 oraz 45 Hz. Uzyskano w ten sposób bas precyzyjny i nisko schodzący. Brzmienie kolumn jest żywe, nośne, z energetycznym basem. W numerze lipcowym magazynu highfidelity.pl opublikowano recenzję zestawów:
                          Moc nominalna 100 W
                          Impedancja 6 Ohm
                          Pasmo przenoszenia 45-25000 Hz
                          Efektywność 89 dB
                          Wymiary [W x H x D] 200x1170x238 mm
                          Waga 20 kg
                          Głośnik niskotonowy 2 x GDN 15/40/5 8 ohm
                          Głośnik wysokotonowy GDWK 10/80/26 8 ohm"
                          Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...